loading

Scoala de cantec


Scoala de cantec , Crestere si Hranire a Puilor

CREŞTERE ŞI HRĂNIRE

     Când păsările sunt mutate în spaţiul pentru împerechere începem să le dăm hrană adecvată pentru ca acestea să fie mai bine pregătite pentru împerechere.
Hrana se compune din amestec de hrană uscată sau umedă pe bază de ouă, fabricată de diverşi producători. Deja de o lungă perioadă de timp noi folosim „Orlux”, „Versele – Laga”, amestecată cu ou fiert ras şi legume, în special morcov.
Bineînţeles că în fiecare zi li se administrează amestec de seminţe întărite cu niger.
Chiar de la începutul pregătirii pentru împerechere până în momentul producerii acesteia prin apă sau hrană li se administrează în fiecare zi vitamina E în preparate diverse. Noi folosim în principal „Fertivit” de la Orlux sau vitamina E de la Padovan, în stare uscată sau lichidă. După împerechere, femelele vor primi numai hrană pe bază de seminţe şi apă proaspătă. După eclozarea primilor pui se continuă hrănirea cu amestec de hrană pe bază de ou, ouă rase, legume şi fructe. Din primele zile de incubare pe lângă hrana pe bază de ouă adăugăm şi „Biodigest” de la Orlux, un probiotic deosebit care rezolvă multe probleme ale tractului digestiv şi menţine igiena cuibului. Puilor „înţărcaţi”, adică în vârstă de minimum 22 de zile, le vom da hrană pe bază de ouă împreună cu „Biodigest” pe o perioadă de aprox. 3 săptămâni. După prima năpârlire, tinerilor masculi li se vor administra numai hrană pe bază de seminţe şi aceasta cu un conţinut mic de seminţe de cânepă şi fără niger, cu adaos de legume şi fructe.
Pregătirea începe încă din cuib unde puii vor asculta pe bandă sau CD şi se continuă până la încheierea perioadei de învăţare care durează între 6 şi 8 luni.
Păsările tinere despărţite de părinţi se găsesc împreună în colivie până la prima năpârlire când despărţim în colivii separate masculii tineri pe care îi observăm că au început să cânte. În colivii se află 8-10 păsări. La sfârşitul lunii iulie şi începutul lui august se despart în colivii separate pentru continuarea procesului de învăţare.
În spaţiul în care acestea învaţă trebuie să se micşoreze lumina şi treptat să se facă întuneric. Antrenamentul se execută cu ajutorul benzilor pe care fiecare le adaptează la modul său de învăţare şi la stol şi constă din ture obligatorii şi bucăţi libere pe care fiecare crescător le aplică conform gustului şi dorinţei sale.
La mijlocul lunii octombrie începem să scoatem păsările treptat pentru stimularea reflexului de cântat. Din momentul separării tinerelor păsări cântătoare trebuie ca zilnic să fie urmărite şi fiecare cântat necorespunzător sau apariţia turelor nedorite se va sancţiona cu separarea de stol. Cele mai bune exemplare vor fi pregătite pentru concursuri.

EvenimenteNews